Patuljast rast

2 min čitanja
patuljast-rast-1

Foto: wallpaperflare

Patuljast rast je poremećaj rada hipofize, koja sintetiše i luči hormon rasta, odnosno somatotropin.

Patuljast rast je posledica smanjenja količine hormona rasta koji se javio pre puberteta. Naime, hipofiza može da bude zahvaćena različitim patološkim procesima koji mogu da naruše njenu sposobnost sintetisanja, samim tim i oslobađanja hormona rasta. Ti procesi obuhvataju krvarenja, tumore, kompresiju na ćelije hipofize, infarkt, ishemiju…

Takođe, na sintezu hormona rasta utiču hormon oslobađanja somatotropina, koji se luči u hipotalamusu, ali i somatostatin koji inhibiše lučenje hormona rasta. Patološki procesi koji takođe zahvataju hipotalamus mogu da smanje količinu raspoloživog hormona oslobađanja somatotropina i tako direktno da utiču na smanjenje sinteze hormona rasta.

patuljast-rast
Odnos patuljastog i normalnog rasta – Foto: quizlet

Kao što smo napomenuli, patuljast rast nastaje zbog smanjenja količine hormona rasta pre puberteta. Zbog toga duge kosti ne rastu adekvatnom dinamikom, te ove osobe imaju nizak rast i dostižu visinu od oko 120 centimetara. Proporcije njihovih delova tela su očuvane, mentalni sklop je očuvan, a mogu da imaju normalno potomstvo ukoliko patološki proces nije zahvatio i ćelije gonadne osovine hipofize.

S druge strane, kod pripadnika ove populacije primećuje se naborana koža lica, jer ona raste brze od kostiju. To je razlog zašto hipofizni patuljci imaju nešto stariji izgled (starmali). Eventualno, nedostatak hormona rasta može da povremeno uzrokuje hipoglikemiju, s obzirom da se radi o kontrainsularnom hormonu.

Srodni tekstovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Možda ste propustili

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.