Pozitivno i negativno dejstvo kreatina

3 min čitanja
pozitivno-i-negativno-dejstvo-kreatina

Foto: supplementdatabase

Šta se dešava u našem telu kada uzmemo kreatin? Obično se ovo pitanje odnosi na sigurnost u primeni i eventualne neželjene efekte u dugoročnom periodu. Odnosno, da li dejstvo kreatina ima pozitivne i negativne posledice?

Istraživanja su pokazala da primena kreatina pospešuje mogućnost poduzanja tereta. Zapravo, zapaženo je povećanje od 14% takvih performansi u grupi ispitanika koji su koristili kreatin u ishrani. Uočeno je poboljšanje maksimalne snage, fizičke jačine, kontrakcije mišića i sprinta. Iako ovi procenti na prvi pogled ne deluju mnogo, ako imamo u vidu redovne treninge kroz više godina, to nije zanemarljivo.

Povećanje fizičkih performansi tokom konzumiranja kreatina možemo da očekujemo vrlo brzo. Ne samo zato što se u organizmu tada nalazi više kreatina za fosforilaciju ATP-a, nego i zbog bolje hidracije i povećanja vode u mišićima. Iako za sada nije poznat tačan proces kojim kreatin povećava količinu vode u mišićima, on je svakako neminovan. Zbog toga će se pre svega dogoditi da telo poveća svoju masu za jedan do dva kilograma posle nedelju do dve dana. Iako retencija vode na prvu loptu zvuči loše, zapravo u ovom slučaju predstavlja benefit. U vizuelnom smislu, primetićete povećanje obima mišića koji uglavnom obezbeđuje bolji fizički izgled. Povećanje mišićne mase uzrokovano je uvećanjem zapremine mišićnih ćelija, što dalje vodi većoj potrebi organizma za proteinima.

Pozitivno i negativno dejstvo kreatina
Pozitivno i negativno dejstvo kreatina – Foto: foodspring

Uvećanje mišićne mase ogleda se i u povećanju poprečnog preseka mišića, kako kod sportista, tako i kod rekreativaca, pa čak i starijih osoba. Još jedna studija nagoveštava da su osobe koje su trenirale 6 nedelja pod uticajem kreatina, uvećale mišićnu masu za 2 kilograma u odnosu na grupu koja je dobijala placebo. Sve nagoveštava da upotreba kreatina povećava mišićnu masu.

Povećanje kreatina u mišićnim ćelijama uzrokovaće povećanje vode u njima, ali i anaboličke procese u kojima će se povećati količina kontraktilnih proteina u njima.

Međutim, većina ljudi ne zna da kreatin ima i druge benefite po organizam. Zbog velike metaboličke aktivnosti moždanog tkiva, potrebna je i velika količina ATP-a. Upotreba kreatina povećava moždanu aktivnost i kognitivne funkcije. Zapažena je veća sposobnost pamćenja podataka za 20%. Iz toga je lako zaključiti da je kreatin neophodan za optimalno funkcionisanje mozga.

Negativno dejstvo kreatina

S druge strane, mogući su i negativni efekti na telo tokom suplementacije kreatinom. Iako se oni retko javljaju, neophodno je spomenuti ih. Potencijalni gubitak kose uzrokovan je povećanjem koncentracije dihidrotestosterona, koji je primarni androgeni hormon povezan sa ćelavošću muškaraca. Ovo nije nešto što treba da vas odmah zabrine, jer nema dovoljno studija koje govore navedenoj činjenici u prilog. Dnevne potrebe organizma za kretinom su oko 4 do 5 grama. Povećanje koncentracije dihidrotestosterona zapažene su kod pojedinih ispitanika koji su dnevno konzumirali 20 grama kreatina.

Daleko češći neželjeni efekti ogledaju se na nivou digestivnog trakta u vidu mučnine, bolova u stomaku i dijareje. Očekivani su u fazi „punjenja“, tokom koje se u mišiće depuje kreatin. Interesantna je očekivana dehidracija, jer kreatin povlači vodu u mišiće, naročito ako ne pijete dovoljno vode. Zbog toga će ostali kompartmani u telu podleći dehidraciji. To je razlog zbog kojeg je neophodno unositi dovoljnu količinu tečnosti u organizam, naročito tokom faze „punjenja“.

Neželjeni efekti mogući su i kod oboljenja bubrega, kada je otežana eliminacija kreatinina, metabolita kreatina koji se izlučuje urinom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.