Prednosti koje pruža switch terapija

2 min čitanja
prednost-koje-pruza-switch-terapija-1

Foto: study365

Switch terapija se još zove i tranziciona, konvencionalna ili follow on terapija.

Ovaj obilk terapije predstavlja prelazak sa pareneralne na peroralnu terapiju. Zbog čega je to važno i koje su prednosti ovoj vida terapije?

Pre svega, ovom tranzicijom terapije postižu se pojedini povoljni aspekti. Parenteralna primena lekova je vrlo efikasna u početnim stadijumima umerenih i teških infektivnih oboljenja i sa pojedinih stanovišta ima preimućstvo nad peroralnom primenom. S druge strane, parenteralna primena lekova se često sprovodi u bolničkim uslovima, a to samo povećava cenu lečenja i boravka pacijenta u bolnici. Takođe, tokom perioda hospitalizacije rastu troškovi i zbog eventualnih dodatnih neočekivanih situacija. Parenteralna terapija nosi određenu dozu straha i nelagodnosti kod pacijenta, zahteva materijal, stručnu radnu snagu, vreme za aplikaciju leka. Moguće su i komplikacije na mestu primene u vidu flebitisa, zatim nastanka biofilma i invazije i diseminacije bakterija iz dotičnog biofilma na kateterima koji mogu da uzrokuju bolničke i multirezistentne infekcije.

prednosti-koje-pruza-switch-terapija
Foto: wallpapercave

Zbog svega navedenog, kad god je moguće treba preći na per os primenu lekova. Da bi se switch terapija sprovela u delo, neophodno je da klinička slika pacijenta ide ka oporavnu, da se laboratorijski nalazi normalizuju, da je pacijent određeno vreme afebrilan, da je digestivni trakt u stanju da apsorbuje unetu količinu leka. Uz ovo poboljšanje opšteg stanja, prelazak na per os primenu najčešće prethodi otpuštanju pacijenta iz bolnice. Naravno, najvažniji aspekt ove terapijske tranzicije je podjednako dobar farmakološki efekat, jer bi u suprotnom ovaj korak bio potpuno neopravdan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.