Šta je Hipokratova zakletva?

2 min čitanja
sta-je-hipokratova-zakletva-1

Foto: catholic365

U medicinskoj profesiji Hipokratova zakletva je jedan od najpoštovanijih dokumenata. Zakletva navodi profesionalno ponašanje i obaveze lekara.

Hipokratova zakletva je etička zakletva koja naglašava važnost etičkih i profesionalnih standarda u medicini, a njeno imepotiče od grčkog lekara Hipokrata, koji je uveliko tad smatran za „oca zapadne medicine“.

Međutim validnost ovog akta se često osporava, jer ne postoje dokazi koji potvrđuju njegov sadržaj. Hipokratovo učenje su širili sledbenici, a sabrano delo se zove Hipokratov korpus. Najstarija verzija kompletnog teksta zakletve datira iz 300. godine nove ere. Od te verzije, dogodilo se nekoliko revizija.

Šta je Hipokratova zakletva?
Foto: hormonesmatter.com

Štaviše, drugi dokumenti koji naglašavaju profesionalnu etiku čak su i zamenili važnost zakletve. Ova profesionalna etika se redovno ažurira etičkim kodeksima koje izdaju Nacionalna medicinska udruženja. Ovi dokumenti sadrže mnogo opširniji pregled svih obaveza i profesionalnog ponašanja lekara u odnosu na pacijanta i društvo. Kršenje ovih kodeksa može da rezultuje disciplinskim postupkom, uključujući mogućnost gubitka licence, odnosno dozvole za rad.

Uprkos tome, Hipokratova zakletva se i dalje koristi. Originalnni fragment koristi se kada je u pitanju odnos lekara sa pacijentom. Zbog same kompleksnost modernih moralnih dilema, većina lekarskih udruženja prihvatila je i savremene varijacije zakletve. Razvojem medicine sasvim je jasno da teme o eutanaziji i pobačaju dobijaju nove dimenzije, koje se bitno razlikuju u odnosu na vreme nastanka Hipokratove zakletve.

Srodni tekstovi

terapija-impotencije 2 min čitanja
terapija-histerije 2 min čitanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Možda ste propustili

ekg-blok-leve-grane 2 min čitanja
terapija-impotencije 2 min čitanja
intraokularni-pritisak 3 min čitanja
Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.