Šta je Impetigo, šta ga uzrokuje i kako izgleda?

2 min čitanja
impetigo-2

Foto: wallhere

Impetigo je površna bakterijska infekcija kože, koja u zavisnosti od izazivača može biti streptokokna i stafilokokna. Najčešće se javlja kod dece predškolskog uzrasta i u dečjim kolekitvima.

Impetigo streptococcica (Tilbury-Fox)

Početak oboljenja se vezuje za β-hemolitički streptokok grupe A, a u kasnijim stadijumima oboljenja se sa mesta lezije izoluje i Staphylococcus aureus. Uglavnom se javlja u dečjem uzrastu, u toplijim mesecima, na mestu povrede ili uboda insekta. Primarno je lokalizovan na licu, vratu i ekstremitetima. Ako je zahvaćena kosa, treba misliti i na pedikulozu. Početna promena je površna vezikula na eritematoznoj osnovi, koja se brzo pretvara u vezikulo-pustulu i sasušuje u karakterističnu medno-žutu ili mrku krustu, koja se najčešće sreće kod pacijenata. Po odstranjenju krusta ne ostaje ožiljak. Promene imaju tendenciju perifernog širenja bez centralnog smirenja. Oboljenje obično prolazi bez komplikacija. Opšti znaci infekcije nisu prisutni, osim lokalne limfadenopatije u težim slučajevima. Akutni glomerulonefritis je moguća komplikacija streptokokne piodermije.

Impetigo
Foto: chemistanddruggist

Impetigo bullosa (Impetigo staphylococcica)

Ovo je takođe površna, bulozna infekcija kože koju izaziva Staphylococcus aureus, phage grupa II u 80% slučajeva. Javlja se u svim uzrastima, a često kod novorođenčadi od četvrtog do petog dana života (Pemphigus neonatorum). Promene tipa bule, veličine 1-3cm, na klinički neizmenjenoj koži se najčešće pojavljaju na licu i ekstremitetima, ali i na bilo kom drugom delu kože. U početku su bistre, kasnije postaju zamućene. Traju 2-3 dana, prskaju, sasušuju se i formiraju mrku krustu. Opšte stanje nije poremećeno.

impetigo

Impetigo – putevi prenošenja, dijagnoza i lečenje.

Pored uzročnika, za nastanak infekcije potrebno je i postojanje mikropovreda ili povreda kože. Prenosi se direktno sa osobe na osobu, ali može i preko peškira, igračaka, odeće, predmeta u kući.

Dijagnoza se najčešće postavlja na osnovu kliničke slike ili uzimanjem bakteriološkog brisa kožnih promena radi izolacije uzročnika.

U nekomplikovanim slučajevima dovoljna je samo lokalna terapija (pranje vodom i sapunom, skidanje krusta, antiseptik, antibiotska mast). U komplikovanim slučajevima daje se odgovarajući antibiotik per os (najbolje Cefalosporini ili Erotromicin). Oboljenje se sanira u roku od 7 do 10 dana, ako se pravilno sprovode navedene mere i lečenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.