Šta su nevusi?

2 min čitanja
sta-su-nevusi-1

Foto: epiphanydermatology

Nevusi su benigne tvorevine koje nastaju zbog greške u toku embrionalnog razvoja. Sastoje se od zrellih ili skoro zrelih struktura. Uglavnom su prisutni na rođenju, dok se ređe razvijaju tokom života.

Prema poreklu nevusi se dele na:

  • Nevuse epidermalnog porekla (naevus epidermalis, naevus sebaceus)
  • Pigmentne nevuse (naevus naevocellularis)
  • Vaskularne nevuse (naevus flammeus)

Nevusi epidermalnog porekla

Nevusi epidermalnog porekla potiču od epiderma, a u njihovom nastanku učestvuju adneksi kože, epiderm ili vezivno tkivo.

Naevus epidermalis predstavlja hiperplaziju površnog ili adneksalnog epitela i obično je prisutan po rođenju ili se javlja u prvim mesecima ili godinama života. Ima izgled papule, ploče ili je linearan i unilateralan i tada se lokalizuje duž ekstremiteta ali i na trupu. Površina promene je somotasta, papilarna ili verukozna, boje svetlo smeđe do mrke i crne. Lečenje se primenjuje iz kozmetskih razloga.

Naevus sebaceus je kongenitalna malformacija sa abnormalnostima sebacealnih i apokrinih žlezda i pilarnih folikula. Uglavnom je prisutan po rođenju na kapilicijumu u obliku male alopetične regije žućkaste boje.

Šta su nevusi

Pigmentni nevusi

Pigmentni nevusi, poznatiji kao mladeži, se jedni od najčešćih oblika nevusa. Javljaju se na sluznicama i koži i nisu specifični za neki deo tela. Retko mogu biti kongenitalni, a obično se razvijaju u ranom detinjstvu i adolescenciji. Manifestuju se u vidu jasno ograničenih okruglih ili ovalnih tvorevina, veličine od nekoliko mm do nekoliko cm, ružičaste, mrke ilil crne boje. Mladeži su uglavnom bezopasne promene, a ponekad mogu preći i u maligni melanom rizični znaci su iznenadan, brz i asimetričan rast nevusa, svrab, bol, promena boje i krvarenje. Redovan monitoring mladeža je bitan korak u ranom otkrivanju melanoma.

Najveći broj pigmentnih nevusa ne zahteva odstranjivanje. Treba uklanjati atišične nevuse, one koji se menjaju, nevuse izložene iritaciji. Veće kongenitalne nevuse, preko 1.5 cm treba odstraniti.

Vaskularni nevusi

Najznačajniji vaskularni nevus jeste naevus flammeus, koji predstavlja kongenitalnu vaskularnu malformaciju. Promene su prisutne na rođenju i mogu biti lokalizovane medijalno i lateralno.

Medijalni oblik je čest sa lokalizacijom na čelu, između obrva, na potiljku. Svetlo crvene boje je, nepravilnog oblika, ograničen, u ravni kože. Boja se pojačava pri plaču deteta. Čeona promena iščezava u prvim godinama života, dok potiljačna perzistira.

Lateralni oblik se ne povlači spontano u toku života. Lokalizuje se jednostrano, najčešće na licu i ekstremitetima. Ima izgled ravne ploče, nepravilnog oblika, oštrih granica. Dimenzije se kreću od nekoliko mm do velikih ploča svetlo crvene do tamno crvene boje. Ozbiljan je estetski problem. Preporučuje se lečenje laserom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.