Strana tela u nosu

2 min čitanja
strana-tela-u-nosu

Foto: vivatpobeda

Strano telo u nosu najčešće se može naći kod dece. Najčešće se dešava kod dece do tri godine starosti. Prema poreklu strana tela mogu biti egzogena (organska – kukuruz, pasulj; neorganska – delovi igračaka, kamenčići, klikeri i novčići) , endogena ( koštani fragmenti) i jatrogena ( vata, gaza).

Klinički nalazimo curenje iz nosa koje može biti mukopurulentno, hemoragično i neprijatnog mirisa. Ukoliko se strano telo nalazi obostrano i curenje je bilateralno. Retko se može javiti glavobolja, bol i kijanje.

strana-tela-u-nosu
Strana tela u nosu – Foto: clinica-opora

Kako bi dijagnostikovali strano telo, bitna je anamneza, koja je kod odraslih pozitivna, dok kod dece može biti nesigurna. Radi se prednja rinoskopija, endoskopija nosa. Kod dece se ova metoda radi u opštoj anesteziji. Dijagnostiku dopunjujemo RTG snimkom. Treba naglasiti da na RTG-u ne možemo uočiti organska tela koja su netransparentna, a to su kukuruz, bombone, bademi, lešnici i slično.

Strano telo u nosu uklanja se posebnim instrumentima u uslovima lokalne ili opšte anestezije. Treba biti posebno pažljiv prilikom intervencije, da strano telo ne dospe do donjih disajnih puteva i nastanka mogućih komplikacija. Posle uklanjanja radi se kontrolni pregled kako se ne bi previdelo postojanje još jednog stranog tela.

Strano telo u nosu može se gurnuti u epifarinks i tako dovesti do aspiracije ili dovesti do perforacije septuma ukoliko se ne odstrani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.