Tokofobija: strah od trudnoće i porođaja

tokofobija-strah-od-trudnoce-mojamedicina-5

Foto: yumama.mondo

Tokofobija predstavlja prenaglašen strah od trudnoće ili porođaja, zbog čega žena uglavnom izbegava da zatrudni. Strah od porođajnih bolova kod žena koje nisu rodile može je navesti da se podvrgne čak i abortusu.

Trudnoća je poželjan i očekivani ishod braka kod većine mladih žena. Međutim, to je i vreme kada se pojavljuju mnogi strahovi i strepnje, a to je posebno izraženo u trećem trimestru trudnoće. Jedan od ovih strahova je u vezi sa fatalnim ishodom od komplikacija porođaja. Međutim, žene obično crpe snagu iz društvene ili porodične podrške, ili duhovnih resursa, koji im pomažu da veselo napreduju uprkos ovim brigama.

Kada ova specifična anksioznost ili strah od smrti tokom porođaja navede ženu da izbegne trudnoću i porođaj čak i pre nego što doživi bilo kakvo isto, to se naziva tokofobija. Ovo fobično stanje može da utiče na žene bilo kog uzrasta između detinjstva i starosti. Knauer je prvi put opisao ovo stanje 1897. godine.

tokofobija
Foto: PROFIMEDIA

Dok do četiri od svakih pet trudnica izjavljuje da imaju neki strah od trudnoće i porođaja, samo oko 6% ima strah od onesposobljavanja koji se naziva tokofobija. Nasuprot tome, žene koje nisu trudne sebe opisuju kao izuzetno uplašene trudnoće (toliko da nastoje da izbegnu ili odlože trudnoću ili prekinu trudnoću) u 13% slučajeva. Strah od trudnoće može početi u ranom odraslom dobu ili čak u adolescenciji. Kao rezultat ovog emocionalnog stanja, pogođene žene obično pokazuju izuzetnu pažnju u korišćenju metoda kontracepcije, obično usvajaju više od jedne, kako bi izbegle trudnoću, iako imaju normalne seksualne odnose.

Tokofobija kod muškaraca

Zanimljivo je da čak 13% budućih očeva takođe pokazuje znake ispoljavanja tokofobije. Takvi muškarci mogu doprineti izazivanju sumnje u umove svojih partnerki u pogledu njihove sposobnosti da uspešno prođu kroz porođaj. Ova vrsta strahovitog iščekivanja i hiperbudnog stava mogu smanjiti ženino samopouzdanje. Muški partner može biti vođen strahom od porođaja i često obeshrabri svoju partnerku da pohađaja časove porođaja. Često nerado predviđaju normalan porođaj i često su snažno za carski rez.

Vrste poremećaja

Opisane su i primarna i sekundarna tokofobija. Primarna tokofobija se definiše kao abnormalni strah od trudnoće kod žene koja nikada nije zatrudnela. Nasuprot tome, sekundarna tokofobija je, češće, sekundarna u odnosu na prethodno iskustvo traumatskog porođaja. Oba su češća kod žena koje nisu rodile (trudnice koje nikada nisu rodile) nego kod višerotki žena (koje su već rodile jedno ili više dece). Takođe je intenzivnija kod ove kategorije žena.

Tokofobija i uzroci

Tokofobija može biti rezultat neurohormonske neravnoteže kod žene, što dovodi do anksioznosnih osobina. U takvom stanju, anksioznost postaje neregulisana. Strah koji je rezultat slušanja priča o teškim porođajima od prijatelja ili kolega ili drugih društvenih kontakata. Strah od neprihvatanja dobre medicinske nege, što uključuje adekvatnu kontrolu bola, kontrolu nad medicinskim odlukama koje se odnose na nečiji slučaj i mogućnost poverenja medicinskom timu koji je zadužen za negu.

tokofobija
Foto: wizaz.pl

Psihosocijalni faktori, uključujući relativnu mladost, loše obrazovanje ili nisku socio-ekonomsku pozadinu. Psihološki faktori kao što su nisko samopoštovanje, povećana osetljivost na bol i izazivanje trauma iz detinjstva tokom porođajnog bola, ili prisustvo psihijatrijskih poremećaja kao što su depresija ili anksioznost.

Ishod

U većini slučajeva tokofobije, žena izbegava da zatrudni. Strah od porođajnih bolova kod žena koje nisu rodile može je navesti da se podvrgne abortusu. Mnoge druge majke koje prvi put traže elektivni carski rez ako nastave trudnoću do termina. U nekim slučajevima, žena radije razmatra usvajanje umesto da rizikuje da zatrudni, što je stanje poznato kao dobrovoljna bezdetnost.

Sekundarna tokofobija se može javiti nakon što žena pretrpi neku traumu tokom prethodnog porođaja, ali ne uvek. U mnogim slučajevima, to je posledica porođaja koji je bio normalan sa medicinske tačke gledišta. Može se pojaviti i nakon mrtvorođenog rođenja, pobačaja ili prekida trudnoće. Neke žene sa prenatalnom depresijom mogu takođe razviti morbidni strah od trudnoće.

Menadžment

Podrška supružnika, porodice ili bliskih prijatelja može smanjiti nivo prenatalnog stresa i tako sprečiti tešku tokofobiju. Čak i žene koje su već razvile ovu fobiju mogu da prevaziđu svoju želju za carskim rezom normalnim porođajem, ako im se pruži i medicinska i psihološka podrška.

Pružanje edukacije za roditelje pre trudnoće i porođaja i izvođenje odgovarajućih testova kako bi se majka uverila da trudnoća normalno napreduje, takođe su korisni u prevenciji ili lečenju tokofobije.

Psihoterapija

Utvrđeno je da je nekoliko oblika psihoterapije, uključujući terapiju razgovorom i kognitivno bihejvioralnu terapiju (CBT), uspešno u upravljanju tokofobijom. CBT traje kraće, ne istražuje duboko u prošlost i ima za cilj da promeni jedno ponašanje kao rezultat promene jednog misaonog obrasca.

Farmakoterapija i tokofobija

Antidepresivi se ponekad koriste ako je tokofobija posledica psiholoških poremećaja kao što su prenatalna anksioznost ili depresija. Majčine strahove treba priznati i treba brinuti o njoj tokom trudnoće i porođaja, kako bi se osiguralo da proces bude što sigurniji, sprečavajući budući strah od porođaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.