Tumori apendiksa

1 min čitanja
tumori-apendiksa

Foto: clinicagostini

Karcinoid spada u grupu najčešćih tumora apendiksa. Polovina svih karcinoidnih tumora u digestivnom traktu je lokalizovana u apendiksu.

Tumori apendiksa – Simptomi mogu biti u vidu jakih bolova, promena u pražnjenju creva. Izuzetno retko daju sliku karcinoidnog sindroma (napadi crvenila, dijareje i srčane tegobe). U oko 3% karcinoida apendiksa postojaće znaci maligniteta sa limfadenopatijom i metastazama u jetri. Ukoliko je lokalizacija na vrhu i veličine do 2 cm, dovoljna je apendektomija. Kod tumora većih dimenzija, gde je zahvaćen i cekum uz prisustvo limfadenopatija, indukovana je desna hemikolektomija.

Adenokarcinom apendiksa se najčešće slučajno otkrivaju. Često može dovesti do intestinalne opstrukcije. Terapija je isključivo hirurška. Najčešće se javlja kod osoba u Kronovoj bolesti.

tumori apendiksa
Tumori apendiksa – Foto: webmd

Mukokela apendiksa moze biti benigna i maligna. Benigna nastaje zbog zapaljenske opstrukcije lumena apendiksa sa posledičnim nakupljanjem sluzi i njegove dilatacije u celini. Moguća je i ruptura tako napetog apendiksa. Maligna mukokela nastaje usled maligne opstrukcije lumena. Terapija je u vidu hirurske intervencije – desne hemikolektomije.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.