Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Photo: kpbs.org

Kavasaki sindrom je difuzni vaskulitis nepoznate etiologije. Kavasakijeva bolest je vaskulitis srednje velikih arterija a najviše pogađa koronarne arterije kod nelečenih bolesnika.

Etiologija

Veliki broj agenasa navodi se kao mogući uzročnik koji učestvuje u nastanku ove bolesti: streptokok, rikecije, Epštajn Barov i drugi virusi. Najčešće obolevaju deca i dece između 1 i 8 godine i to japanskog porekla gde je i bolest otkrivena. Može se pojaviti tokom cele godine ali najčešce u proleće i zimi.

Klinička slika

Bolest počinje naglo, sa remitentnom temperaturom, koja traje 5 dana i dete je obično uznemireno. Javlja se crvenilo konjuktiva, usana i jezika koji je malinast, a sluznica zdrela otečena i crvena. Ospa na koži je takođe prisutna i može da liči na ospu kod boginja ili šarlaha. Otok limfnih zlezda je takođe prisutan kao i crvenilo na dlanovima i tabanima. U subakutnom stadijumu bolesti svi delovi srca mogu biti zahvaćeni i tada se može javiti perikarditis. miokarditis ili zapaljenje srčanih zalistaka. Mogu se razviti i artralgije i artropatije.

Photo: maminsajt.rs

Dijagnoza

Dijagnoza bolesti postavlja se klinički. U perifernoj krvnoj slici može postojati leukocitoza sa pomeranjem u levo, blaga ili umerena normohromna anemija, ubrzana je sedimentacija eritrocita i CRP. U subakutnoj fazi bolesti značajno se povećava broj trombocita.

Diferencijalna dijagnoza

Bolest klinički može da liči na šarlah, toksični šok sindrom, pegavac i toksičnu epidermolizu.

Lečenje

Terapija je simptomatska. Koriste se antiinflamatorni lekovi kao sto su aspirin, gama globulini i antkoagulantni lekovi u slučaju srčanih komplikacija .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar