Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Rendgensko zračenje

2 min read

Foto: wallpaperplay

Šta treba da znamo o rendgenskom zračenju – budimo zdravstveno pismeni.

Često možemo da čujemo kako nas brine to što se tokom određene dijagnostičke procedure izlažemo dejstvu rendgenskog zračenja.

Rendgensko zračenje nam omogućava da “zavirimo” u naše telo i saznamo šta se u njemu dešava i da dobijemo informacije o našem zdravlju i nastanku bolesti. Na ovaj način možemo da otkrijemo, na primer tumore dojke, koji se ne mogu napipati jer su previše mali (možemo ih otkriti upotrebom mamografije) ili pak brojna zbivanja u plućima i promene na kostima.

Međutim, rendgensko zračenje poseduje i veliku količinu energije koja može da ošteti nas organizam, a ona može da se upotrebi pod određenim uslovima za uklanjanje tumorskih ćelija, što se naziva radioterapija.

Foto: img4.goodfon.ru

Određeni rizik je deo svega što nam život nosi. Tako moramo znati da praktično nema bezbedne doze rendgenskog zračenja jer svaka primenjena doza može da prouzrokuje neko oštećenje tela. Međutim, na sreću, naše telo može nakon određenog vremena da se oporavi od dejstva malih doza ovog zračenja, a to je ono koje se koristi u rendgenskoj dijagnostici. Ipak, rendgensko zračenje treba da se koristi samo kad god je to zaista neophodno (korišćenje u razumnoj meri), o čemu treba da donesete odluku nakon konsultacije sa svojim doktorom. Princip je da rendgensko zracčnje može da se koristi kada je korist te primene veća od njegove štete, što odgovara opštem načelu medicine: primum non nocere (pre svega ne naškoditi).


Preporuka je da kad god je moguće zamenimo rendgensko zračenje ultrazvukom ili magnetnom rezonancom, čija štetna dejstva nisu opisana. Međutim, kako za svaku od postojećih metoda radioloskih pregleda postoje razlozi za njhovu primenu (indkacije), ograničenja i kontraindikacije, nekada je jednostavno neophodno osloniti se na dijagnostiku rendgenskim zračenjem.

Doktori medicine, specijalisti radiologije su zdravstveni profesionalci koji korišćenjem rendgenskog zračenja, ultrazvuka i magnetne rezonance mogu da dotkriju dešavanja u Vašem organizmu. Oni su deo tima profesionalaca u oblasti radiološke dijagnostike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar