Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Somnambulizam – “mesečarenje”

2 min read

Foto: gizmodo

Medicinski termin za mjesečarenje je somnambulizam, a pojava se definiše kao hodanje dok spavate.

Najčešće se događa između četvrte i osme godine, može se javiti i kasnije ali može se zadržati i u odraslom dobu. Dokazano je da je nasledni faktor vodeći uzrok, ali mogu ga i isprovocirati lekovi, visoka temperatura, umor.

Ako jedan od roditelja pati ili je patio od somnabulizma, dete ima tri puta veći rizik da razvije ovaj poremećaj. Ako se mesečarenje javljalo kod oba roditelja, dete ima sedam puta veći rizik, pa zato stručnjaci ukazuju da na vreme treba obratiti pažnju na ovaj poremećaj.

Mesečarenje se najčešće događa sat ili dva nakon što osoba zaspi, a noćne aktivnosti mogu potrajati od nekoliko minuta pa sve do pola sata! S obzirom da osobe mesečare u najdubljoj fazi sna (non-Rem fazama) teško ih je probuditi. Osobe koje mesečare obično se spontano vraćaju u krevet. Kada ih neko tokom mesečarenja probudi treba im vreme da se priberu (jer su dezorijentisani), a čak trećina mesečara može da reaguje agresivno refleksnim udarcem prema osobi koja ih je probudila. To ne znači da ih ne smete polako probuditi, pogotovo ako posumnjate da moge ugroziti svoju ili tuđu bezbednost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda ste propustili

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar