Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Švedska i Korona virus

2 min read

Foto: direktno

Dok se ceo svet bori sa suzbijanjem pandemije, u Švedskoj život teče skoro normalno. Predškolske ustanove i vrtići nisu zatvoreni, a kafići rade.
Zašto Šveđani imaju drugačiju pristup u suzbijanju pandemije covid-19 nikome nije jasno, a od SZO je čak stiglo upozorenje da se odustane od stvaranja kolektivnog imuniteta ili tzv. imunitet krda.

Imunutet krda nastaje kada je na zarazu, u ovom slučaju pandemiju covid-19 postalo imuno dovoljan broj ljudi, te se ona ne može dalje širiti. Za tako nesto potrebno je da bude zaraženo minimum 60% populacije. Promena plana da se Švedska i Velika Britanija na ovaj način bore protiv pandemije uticalo je reagovanje SZO te se od toga odustalo.

Švedska je zabranila rad visokoškolskih ustanova i uvela online učenje na daljinu, međutim putovanja u inostranstvo nisu zabranjena. Zabranjena su velika okupljanja ali je dozvoljeno da na jednom skupu bude čak 500 ljudi.
Na kritiku zbog nezatvaranja škola i vrtića odgovorili su da bi zatvaranje dovelo do toga da ne bi znali gde su ta deca, da to ne bi sprečilo širenje infekcije. Smatraju da mnogi rodtelji rade u drzavnim institucijama koji su neophodni za rešavanje ove situacije, a da njihova zamena i čuvanje dece od strane baka i deka nije moguća, zbog ugroženosti najstarije populacije.

Trenutno oni vrše testiranje rizičnih grupa, sa respiratornim simptomima i hroničnom oboljenjima. Bivši epidemiolog švedskog nacionalnog instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti je čak izjavio da je nezdravo u kući sedeti, te da ljudi borave u prirodi i da uživaju u prolećnom suncu.

Prema statistici worldmeters do 24.03 u Švedskoj je zaraženo 2286 ljudi, smrtnih slučajeva je 36, a oporavilo se 16 osoba.

Napomena: Tekst je informativnog karaktera. Mere prevencije treba poštovati u skladu sa odlukom Vlade zemlje u kojoj se nalazite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама