Da li je ovo moguće za naše studente medicine?

2 min čitanja

Foto: khn.org

Washington post je objavio da je Medicinski Fakultet Univerziteta u Njujorku ponudio studentima završne godine da diplomiraju ranije i pristupe borbi protiv Koronavirusa. Desetine su se dobrovoljno prijavili.

Medicinski Fakultet Grossman Univerziteta u Njujorku je izjavio će to dopustiti rano diplomiranje studentima medicine kao odgovor na „rastuće širenje COVID-19, kao odgovor na direktivu guvernera Cuomo-a sa ciljem da se dobije što više doktora koji će se priključiti zdravstvenom sistemu.

Brz priliv dodatnog osoblja potreban je zbog „značajnog pritiska“ na doktore i zbog toga što su drugi doktori na 14-dnevnom karantinu nakon što su bili izloženi Koronavirusu, rekao je Abramson.

Abramson je naglasio da će njihov rani početak biti pod nadzorom i uključivaće rad u pratećim timovima. „Nikad se od njih neće tražiti da urade nešto iznad nivoa nihovih kompetencija“, rekao je Abramson.

Abramson je rekao da je nakon Drugog svetskog rata ovo jedini presedan za ubrzano diplomiranje i započnjane sa radom. „Nismo u Drugom svetskom ratu“, naglasio je. „Ali nalazimo se u situaciji kad se očekuje pomoć svih nas.“

Da li je ovo moguće za naše studente medicine? Foto: opmed.doximity

CNN je takođe objavio članak da se hiljade studenata medicine po ubrzanom postupku obučavaju da postanu doktori, da bi pomogli u borbi protiv Koronavirusa.

Hiljade studenata medicine širom Europe po ubrzanom postupku pristupaju u službi u pokušaju jačanja zdravstvenih sistema širom kontinenta, u cilju izlaženja na kraj sa epidemijom Koronavirusa.

U Italiji, studenti završnih godina će moći početi raditi kao punopravni doktori odmah.

Druge zemlje omogućavaju da se kvalifikovani studenti pridruže zdravstvenom sistemu što je pre moguće.

Najugroženija zemlja u Europi, Italija je paralizovana epidemijom Koronavirusa, a njen zdravstveni sistem je na izdisaju. Vlada se nada da će priliv novih mladih doktora pomoći da se ublaži taj pritisak.

Doktori i medicinske sestre bivaju zaraženi jer nema adekvatnih zaštitnih sredstava.

Ujedinjeno Kraljevstvo je preduzelo slične korake. Izuzetno je važno da se omogući ubrzano sticanje kvalifikacija da bi se novi doktori pridružili radnoj snazi na leto.“

Ima li nade?

Generalni Medicinski Savet je dodao da ako univerziteti ne mogu vršiti ispite na klasičan način, trebalo bi pronaći alternativne načine ocenjivanja studenata.

Takođe svaki student završne godine studija za koje njihov univerzitet smatra da je ispunio potrebne zahteve može biti privremeno registrovan kao doktor i početi sa radom.

Da li će ovaj presedan ubrzanog diplomiranja biti potreban kod nas i da li će mladi budući lekari polagati ispit iz humanosti u vreme pošasti ovog 21.veka?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.