Folna kiselina

1 min read
folna-kiselina

Foto: iStock

Folna kiselina neophodna je za sintezu DNK. Najveće količine folata nalaze se u hrani biljnog porekla: voću i povrću.

U nedostatku folne kiseline razviće se megaloblastna anemija. Organizam sadrži oskudne količine rezervi ove materije, tako da već posle nekoliko meseci nedostatka folata dolazi do ispoljavanja prvih simptoma.

Deficit folata najčešće potiče od nepravilne iskhrane i zahvata populacione grupe koje se loše hrane: akoholičare, narkomane, pa i adolescente. Međutim potrebe za folatima se povećavaju tokom efektivne eritropoeze, na primer tokom trudnoće, zbog velikih zahteva usled razvoja fetusa. Pošto je folna kiselina neophodna za razvoj nervnog sistema, njen deficit može da ostavi trajne posledice na plod, pa se folna kiselina rutinski propisuje trudnicama.

folna kiselina
Foto: softschools

Karakteristike eritrocita megaloblastne anemije su megalociti, veliki eritrociti koji su dobro obojeni, sa obiljem citoplazme i oskudnim hromanitinom koji je rastresit. Takođe može se uočiti i anizocitoza (različita veličina eritrocita) i poikilocitoza (različit oblik). Poremećaj zahvata i trombocite i leukocite pa nastaju trombocitopenija i leukopenija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама