Najčešće porođajne traume novorođenčeta

2 min čitanja
porođajne-traume-novorođenceta

Foto: babyknowhow

Porođajne traume novorođenčeta najčešće nastaju zbog disproporcija ploda i majke, nepravilnih trudova, kao i produženog, odnosno otežanog porođaja. Posebno su im sklona hiprertrofična novorođenčad, nedonoščad i novorođenčad koja su rođena karlično.

Povrede mozga novorođenčeta

Najčešća su intrakranijalna krvarenja i njihove posledice i klinički sindrom neonatalne hipoksično-ishemične encefalopatije (posledica je novorođenačke asfiksije). Intrakranijalna krvarenja su najvažniji uzrok smrti novorođenčadi, a kod dece koja prežive ostaju trajne posledice kao što su cerebralna paraliza, usporen psihomotorni razvoj, oštećenje vida, epilepsije

porođajne traume novorođenčeta
Porođajne traume novorođenčeta – Foto: damoreinjurylaw

Kefalhematom

Je krvarenje između periosta i kosti lobanje. Najčešće je na parijetalnoj kosti. Pojavljuje se kao otok na glavi, promera nekoliko centimetara. Nastaje pritiskom glave na kosti karlice tokom porođaja. Njegova resorpcija traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Ne leči se aktivno, osim u slučaju nastanka sekundarne gnojne upale.

Potkožna adiponekroza

Pojavljuje se krajem prve nedelje života, obično na leđima ili gluteusima. To je tvrda, bezbolna oteklina veličine trešnje, srasla za kožu, crvenkaste ili boje kože. Spontano nestaje za nekoliko sedmica. Ne sme se zameniti sa apscesom ili flegmonom.

Povrede plexus brachialisa

Povreda 5. i 6. grane manifestuje se paralizom mišića ramena i nadlaktice, rame je niže i ruka visi uz telo, pokreti prstiju su mogući.

Lečenje: razgibavanje zglobova i sprečavanje kontraktura, elektrostimulacija. Oporavak može trajati mesecima, ali je potpun. Povreda 7. i 8. cervikalne i 1. torakalne grane manifestuje se paralizom šake i podlaktice. Oporavak je teži.

Fraktura klavikule

Često se previdi, a primeti se tek kada spontano zaraste uz stvaranje hipertrofičnog kalusa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.