Seboroični dermatitis

2 min read
seboroicni dermatitis

Foto: naos

Seboroični dermatitis (dermatitis seborrhoica) je subakutno ili hronično zapaljenje kože seboroičnih regija.

Naziv dermatitis seborrhoica potiče od Crockera (1883. godina). Bolest se javlja kod oba pola, nešto češće kod muškaraca. Javlja se kod adolescenata i mlađih odraslih sa tendencijom ponovnog povećanja kod pacijenata starijih od 50 godina. U detinjstvu se ne javlja, sem u prva dva meseca postnatalno. Incidencija u opštoj populaciji je od 2 do 5%. Na etiopatogenezu, koja još uvek nije razjašnjena, utiče veći broj faktora, kao što su: genetika, različiti mikroorganizmi, promena pH kože, imunološki , nutritivni, neurogeni, klimatski faktori, stil života, zamor, stres, poremećaj crevne flore, lekovi, hormoni i slično. Prema nekim autorima, značajnu ulogu ima lipofilna kvasna gljivica Pityrosporum ovale, koja se i inače nalazi na koži kao član rezidentne flore, naročito na seboroičnim regionima lica i trupa.

seboroicni dermatitis
Foto: sambamara

Lokalizacija

Najčešća mesta su kosmati deo glave, predeo obrva, čelo, oko nosa, spoljašnji ušni kanal, retroaurikularne brazde, regija grudne kosti i na leđima između lopatica.

Kliničke manifestacije

Manifestuje se nejasno ograničenim, bledim eritemom sa žućkasto-beličastom skvamom masnog izgleda, a mogu se formirati i jasno ograničeni ovalni eritematozni plakovi. Seboroični dermatitis može da bude praćen svrabom, naročito na kapilicijumu, a može doći i do sekundarne infekcije. Promene se ređe lokalizuju u pregibima: aksilarno, submamarno i naDa li ste znali da su crevna flora i vitamin K povezani, naročito probiotici koji su u današnje vreme nešto popularniji na pregibima trbuha kod gojaznih osoba, kao i perianalno. U tim zonama postoji relativno jasno ograničen eritem sjajne površine, bez izražene skvame.

seboroični dermatitis
Foto: library.med.utah

Terapija

Leči se lokalnim kortikosteroidnim preparatima, a mogu da se primene i antimikotici. U slučaju sekundarne infekcije savetuje se topikalna i/ili sistemska terapija antibioticima. Seboroični dermatitis ima hronični i recidivirajući tok. Preko leta, kada je solarna radijacija intenzivnija, promene se najčešće poboljšavaju ili povlače.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама