Virus limfocitnog horiomeningitisa

2 min čitanja
virus-limfocitnog-horiomeningitisa
virus-limfocitnog-horiomeningitisa

Foto: dream-wallpaper

Virus limfocitnog horiomeningitisa spada u porodicu Arenaviridae, rod Arenavirus.

Virus limfocitnog horiomeningitisa (LCM virus) je RNK virus koji poseduje negativan lanac, ali i enzim RNK polimerazu. Veličina je oko 50 nanometara i kompleksne je simetrije, sferičnog oblika. Virus poseduje i dvostruki spoljašnji omotač koji stiče izlaskom iz humanih ćelija.

Virus podseća na zrna peska, po čemu je porodica i dobila ime, arena na latinskom znači pesak. Po biohemijskim karakteristikama vrlo su slični ribozomima humanih ćelija, a njihovo umnožavanje se upravo odigrava u citoplazmi zaražene ćelije.

virus-limfocitnog-horiomeningitisa
Foto: sciencesource

Patogeneza

Ovaj virus izaziva endemsko oboljenje miševa (Mus musculus) u Banatu i Sremu. Virus se u organizam čoveka unosi respiratornim traktom, najčešće inhalacijom tokom prosejavanja ili manipulacijom neadekvatno skladištenog brašna, po kojem su zaraženi miševi ostavljali svoje sekrete i ekskrete kontaminirane LCM virusom. Infekcija najčešće prolazi asimptomatski ili slično gripu iz povišenu temperaturu, glavobolju, malaksalost, bolove u mišićima. Kao komplikacija može da se javi meningitis i meningoencefalitis.

Virus ima sezonski karakter, češće se zaraza javlja u zimu i proleće i to kod domaćica. Smatra se da imunološka reakcija igra značajnu ulogu u oštećenju ćelija i toku bolesti. Uočeno je da kod odraslih miševa nastaje oštećenje organa, jetre, slezine, dok kod imunokomprovitovanih životinja takvih oštećenja nema.

Profilaksa

Specifična terapija ne postoji, a profilaksa podrazumeva održavanje higijene i dezinfekciju skladištenog prostora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Možda ste propustili

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.