Vitamin B12

2 min čitanja
vitamin B12

Foto: haber7

Vitamin B12 ili cijanokobalamin je kompleksno jedinjene kobalamina.

Vitamin B12 je jedan od konstituenata za sintezu eritrocita. Pored njega, za pravilnu diferencijaciju predstavnika eritrocitne loze, potrebni su još i gvožđe, folna kiselina, faktori rasta…

Vitamin B12 se unosi u organizam putem hrane koja je bogata ovom materijom: meso, mlečni proizvodi, jaja. U digestivnom traktu se apsorbuje na nivou terminalnog ileuma aktivnim transportom. Da bi stigao do terminalnog ileuma potrebno je da se veže sa intrizik faktorom koji se luči iz parijetalnih ćelija želuca. Patološke promene lokalizovane u želucu ili terminalnom ileumu mogu da smanje količinu vitamin B12 u organizmu, smanjujući njegovu apsorpciju. Uzrok može da bude resekcija želuca, hronični atrofični gastritis, razvoj antitela prema intrizik faktoru, hronične zapaljenske bolesti creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis)…

vitamin b12
Molekul kobalamina – Foto: researchgate

Uloge vitamina B12 su mnogobrojne. Nophodan je za sintezu nukleinskih kiselina, purinskih i pirimidinskih baza, delujući na metabolizam folne kiseline. Dovodi do konverzije metil-tetrahidro folata u formil-tetrahidro folat koji sa glutamatom ulazi u dalje reakcije sinteze nukleinskih baza. Neophodan je i za mijelinizaciju nerava prevodeći metil-malonil-CoA u sukcinil-CoA. Takođe vitamin B12 vrši konverziju homocisteina u metionin, pa u nedostatku ovog vitamina nastaju homocisteinemije koje sprečavaju pravilan razvoj nervnog sistema.

Kod megaloblastne anemije i njenog podtipa, perniciozne anemije, potrebno je nadoknaditi vitamin B12, ali i folnu kiselinu. Usled njihovog nedostatka u perifernoj krvi se mogu uočiti krupni eritrociti obilne citoplazme, makrociti, koji su skloni hemolizi.

vitamin B12
Foto: internethaber.com

Terapija

Sprovodi se supstituciona terapija cijanokobalaminom, koji je liposolubilan i hidroksikobalaminom hidrosolubilnih karakteristika. U prvih 10 dana, svakog drugog dana, primenjuje se udarna terapija od 1 miligrama intramuskularno vitaminom B12, a posle toga sledi terapija održavanja. Hidroksikobalamin se daje jednom u 3 meseca (4 puta godišnje), dok se cijanokobalamin daje svakih mesec dana. Zbog sinteze novih eritrocita obavezno treba obratiti pažnju da li je potrebno povećati i unos gvožđa, takođe i vitamina K koji je intraćelijski element koji se pri sentezi eritrocita intenzivno troši. Kod sideropenijske anemije terapija je praktično doživotna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.