Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Migrena kod dece

1 min read

Foto: in-portal

Tokom života najmanje 90% ljudi doživi neku vrstu glavobolje. Svaka treća osoba u nekom delu života doživi jaku glavobolju. Uprkos ustaljenom verovanju, glavobolje su česte kod dece. Smatra se da 5 % osnovaca pati od migrene. U periodu pre puberteta dečaci su nešto češće zahvaćeni od devojčica.

Klinička slika

Pedijatrijska migrena se karakteriše kraćim trajanjem napada i može da zahvati celu glavu (holocefalički tip bola). Kliničkom slikom mogu da dominiraju mučnina, povraćanje, bol u stomaku, fotofobija i fonofobija (pojačana osetljivost na svetlo i zvuk).

Foto: masazatijana, mojamedicina

Dijagnoza

Anamneza i pregled od strane neurologa i pedijatra, merenje krvnog pritiska i oftalmološki pregled kao i dopunska ispitivanja MR/CT, EEG.

Terapija akutnog napada

Napad migrene se prekida analge­tikom (paracetamol), nikako detetu ne smemo dati aspirin. Profilaksa migrene obuhvata urav­noteženi način života (uredan san, ishrana, fizička aktivnost, igranje najbolje na otvorenom prostoru) i izbegavanje stresa, buke, jakog svijetla i namirnica koje mogu dovesti do migrene kao i izbegavanja prostorija gde se puši.

Napomena: tekst je edukativnog karaktera, ne bi se trebao koristiti u dijagnostikovanju i lečenju zdravstvenog problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar