Kako se ispituju meningealni znaci?

2 min čitanja
meningealni-znaci
kako-se-ispituju-meningealni-znaci-2

Foto: labiotech

Meningealni znaci su karakteristični za ispitivanje oboljenja centralnog nervnog sistema uzrokovanih uglavnom infektivnim agensima.

Pozitivni meningealni znaci ukazuju na postojanje patološkog procesa u centralnom nervnom sistemu. Njihova pozitivnost govori u prilog postojanja meningealnog sindroma, koji je skup znakova i simptoma kao posledica povećanog intrakranijalnog pritiska. Usled toga, postoji poećan pritisak na mozak i prednje i zadnje korenove kičmene moždine, što rezultuje povećanjem tonusa i aktivnošću zadnjeg dela vratne i leđne muskulature.

Kernigov znak

Pri pregledu pacijent je u ležećem položaju. Cilj ispitivanja je da pacijent dovede trup i ispružene noge u položaj sa uglom od 90o. Ako je ispitanik pri svesti, sam podiže gornji deo tela, ako nije pri svesti, lekar podiže ispružene noge ka trupu. Znak je pozitivan ako je ugao veći od 90o. Što je proces u centralnom nervnom sistemu većeg stepena, to je i ugao između trupa i donjih ekstremiteta veći. To je znak prisustva patološkog procesa.

Gornji i donji Brudžinski

Gornji Brudžinski se ispituje tako što lekar dlan jedne ruke podvuče ispod glave pacijenta i izvrši antefleksiju vrata, približavajući bradu grudima. Pri kraju je potrebno napraviti nešto energičniju antefleksiju, pri čemu bi, ako je znak pozitivan, nastala fleksija nogu u kolenima. Lekar svo vreme treba drugom rukom da pridržava grudni koš ispitanika

meningealni-znaci
Gornji Brudžinski znak — Foto: clinicalexams

Donji Brudžinski znak se izvodi tako što se ispitaniku izvodi fleksija jedne noge u predelu kolena i kuka. Pozitivan znak je ako refleksno nastane fleksija druge noge.

meningealni-znaci
Donji Brudžinski znak – Foto: clinicalexams

Vujićev znak

Pacijent položi šake u položaj supinacije, a stopala u spoljašnju rotaciju. Pozitivan znak se dobija ako antefleksijom vrata, šake prelaze u pronaciju, a stopala u unutrašnju rotaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.