Laringotraheobronhitis

2 min čitanja

Foto: freepik

Laringotraheobronhitis akuta (subglotični krup ili virusni krup) je zapaljensko oboljenje koje zahvata grkljan, dušnik i bronhije. Opstrukcija larinksa i bronhija nastaje zbog obilne upalne eksudacije, koja je u početku sluzava, a kasnije postaje purulentna i žilava sa mnogo fibrina.

Etiologija i epidemiologija

Opstruktivni laringotraheobronhitis je retka i ozbiljna bolest dojenačkog i ranog predškolskog uzrasta. Pik incidencije je između 18. i 24. meseca. Najčešći uzročnici su virusi Parainfulenzae i virusi Infulenzae, a ređi su Adenovirusi, RSV. Smatra se da u nastanku bolesti i bakterije imaju ulogu.

Laringotraheobronhitis
Laringotraheobronhitis; Foto: saudess

Klinička slika

Pojavi akutnog laringotraheobronhitisa najčešće prethodi infekcija gornjih disajnih puteva. Prisutni su simptomi rinitisa, faringitisa i blago povišena temperatura, nakon čega sledi karakterističan trijas: kašalj kao lavež psa, promuklost, te inspiratorni stridor i dispnea. Kod starije dece prisutan je gubitak glasa, zapaljenje grla i kašalj, a stridor može izostati. Širenje infekcije prema donjem delu respiratornog trakra, u bronhije i bronhiole, dovodi do produženog ekspirijuma i sviranja u grudima ( karakterističnog vizinga). U teškim slučajevima se razvija globalna respiratorna insuficijencija. Nastaju: hipoksemija, hiperkapnija, respiratorna acidoza, tahikardija i hladni ekstremiteti, apatija, adinamija, konvulzije, poremećaji svesti i dehidracija. Pacijente sa ovim simptomima je potrebno hospitalizovati.

Kod većine dece bolest traje 3 do 7 dana, a sa težom kliničkom slikom i 10 do 15 dana. Letalni ishod nastaje usled toksemije i akutne plućne insuficijencije.

Lečenje

Mirovanje, inhalacija razblazenog adrenalina kao i primena kortikosteroida ublažava simptome.

Napomena: tekst je edukativnog karaktera, ne bi se trebao koristiti u dijagnostikovanju i lečenju zdravstvenog problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.