Hipertrofična stenoza pilorusa

2 min čitanja
Hipertrofična stenoza pilorusa

Foto: 4rai

Hipertrofična stenoza pilorusa je relativno česta bolest, javlja se kod 1:300 živorođene dece. Muška deca obolevaju 4 do 8 puta češće.

Uzrok stenoze pilorusa je hipertrofija kružnog sloja mišića piloričnog sfinktera, nepoznatog uzroka. Često je pozitivna i porodična anamneza kod starije braće ili sestara ili u starijim generacijama. Smatra se da je uzrok poremećaj inervacije.

Klinička slika

Povraćanje se najčešće javlja od druge do četvrte nedelje života. Zbog opstrukcije iznad Vaterove papile u povraćanom sadržaju nema žuči, ali može biti primesa krvi i sluzi. Mišići želuca hipertrofišu pa je povraćanje eksplozivno u mlazu, i do 1 metar u daljinu. Na početku dete povraća 1-2 puta dnevno, ali sa povećanjem opstrukcije povraća posle svakog obroka i sve eksplozivnije.

Dete postaje dehidrirano, pothranjeno, apatično, somnolentno, pa može doći i do kome.

Inspekcijom abdomena se može videti snažna peristaltika želuca u obliku loptastih masa koje se kreću od levog rebarnog luka, desno i prema dole, najbolje se vide posle podoja. Nakon povraćanja se relakasira trbušni zid i može se napipati pilorus u obliku tumefakta veličine masline, uz lateralni rub desnog musculus rectus-a. Stolica postepeno izostaje, kako sve manje hrane ostaje u probavnom sistemu, nekada se mogu pojaviti i stolice gladi. Dete postaje dehidrirano, pothranjeno, apatično, somnolentno, pa može doći i do kome.

Hipertrofija pilorusa – Foto: pinterest

Dijagnoza

Biohemijski nalazi pokazuju metaboličku alkalozu, hipohloremiju, hipokalemiju. Ultrazvučnim pregledom se vidi hipertrofična muskulatura pilorusa, sa izduženim piloričkim kanalom. Rentgenski se uočava sužen i produžen pilorus, a izlazak kontrasta iz želuca je usporen.

Diferencijalna dijagnoza

U obzir dolazi ahalazija, povraćanje zbog različitih infekcija, povišenog intrakranijalnog pritiska, kao i mnoge druge bolesti.

Lečenje

Bolesnika prestajemo da hranimo na usta. Parenteralno se nadoknađuje tečnost i elektroliti, a zatim se izvodi piloromiotomija prema Ramstedtu.

Prognoza je dobra ako je izvedeno hiruško lečenje.

Napomena: tekst je edukativnog karaktera, ne bi se trebao koristiti u dijagnostikovanju i lečenju zdravstvenog problema.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.