Funkcionalna dispepsija

2 min čitanja
funkcionalna dispepsija

Foto: thestar

Funkcionalna dispepsija je hronični poremećaj gornjeg dela digestivnog trakta. Nastao je od grčkih reči dys-loš i pepsis-varenje.

Karakteriše ga postojanje jednog ili više simptoma u vezi sa gastroduodenalnom regijom bez strukturnih abnormalnosti i bez organske, sistemske i metaboličke bolesti sa kojom bi se mogli objasniti simptomi.

Simptomi su: osećaj punoće nakon obroka, osećaj brzog zasićenja, bol i žarenje u epigastriumu.

Funkcionalna dispepsija mož da se dijagnostikuje ukoliko jedna ili više navedenih tegoba traju poslednja 3 meseca, a počele su da se javljaju minimum 6 meseci pre postavljanja dijagnoze.

kronova bolest
Foto: clinique1037

Faktori koji mogu da utiču na razvoj funkcionalne dispepsije su: prisustvo drugih bolesti, na prime sindrom iritabilnog kolona, infekcije Helicobacter pilory, genetska predispozicija, neredovna i nezdrava ishrana, velike količine kafe, koka kole, alkoholnih pića, upotreba lekova kao što su brufen, diklofen, aspirin, bisfosfonati, prisustvo dijabetesa, bolesti štitne žlezde, bubrega, maligne bolesti, stres kao i neke psihijatrijske bolesti, te pušenje.

Lečenje se sprovodi na dva načina. Nemedikamentozni deo se sastoji u promeni životnih navika, prestanku pušenja, izbegavanju začina, kafe, masne i pržene hrane i alkohola, kao i zamenom lekova koji prave dispeptične simptome. U medikamentoznoj terapiji se koriste H2 blokatori i inhibitori protonske pumpe. Stres, anksioznost i depresija pogoršavaju simptome, pa se uvodi psihoterapija, antidepresivi, kao i fizička aktivnost.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.