Hematurija – laboratorijska dijagnostika

2 min čitanja
hematurija-laboratorijska-dijagnostika

Foto: Healthy kidneys, artwork

Pojava krvi u urinu je uvek za pacijenta alarmantna i zastrašujuća. Sa druge strane doktori i studenti medicine moraju da razlikuju šta se toleriše, a šta je opasno i ugrožavajuće. Šta nam je bitno da znamo?

Hematurija – Prvo, u sedimentu urina toleriše se prisustvo nekoliko eritrocita po vidnom polju (1-3), preko tog broja reč je o mikroskopskoj hematuriji ili makroskopskoj hematuriji koja je vidljiva golim okom i tada je mokraća crvena. Kada u urinu postoji samo hemoglobin ili mioglobin, a nemamo eritrocite, mokraća je crvena ali i prozirna.

Uzrok pojave eritrocita u urinu mogu biti upale ili ciste svih delova mokraćnog sistema, hidronefroza, bubrežni kamen, trauma i strana tela, tumori, nefrotski sindrom. 

Nalaz cilindara, belančevina ili dismorfnih eritrocita ukazuje na bolest glomerula. Leukociti ili bakterije u mokraći ukazuju na infekciju.
Takođe, neki antibiotici mogu promeniti boju mokraće kao i hrana (cvekla).

hematurija-laboratorijska-dijagnosika
Foto: universityhealthnews/mojamedicina

Uzrok pojave eritrocita u urinu mogu biti upale ili ciste svih delova mokraćnog sistema, hidronefroza, bubrežni kamen, trauma i strana tela, tumori, nefrotski sindrom. Hematurija može biti inicijalna (javlja se na početku), terminalna (samo na kraju) ili totalna (u toku celog akta mokrenja). Ovo se utvrđuje probom u tri čase u koje bolesnik sukcesivno mokri u toku jedne mikcije. Krv u prvoj časi (inicijalna hematurija) ukazuje na to da krvarenje potiče iz prednjeg dela uretre, a u trećoj čaši (terminalna hematurija) da je krvarenje iz zadnjeg dela uretre, a kada je urin krvav u sve tri čase onda je uzrok u bešici ili gornjim urinarnim putevima.

Kod tumora urotrakta hematurija je karakteristična – bezbolna, neprovocirana, ne smiruje se ležanjem, a kod kalkuloze ona je bolna, provocirana i smiruje se ležanjem, a prati je i infekcija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.