Poligenske bolesti

2 min čitanja
poligenske-bolesti

Foto: nbazambia

Poligenske bolesti se zovu još i multifaktorske bolesti. Za njihovo ispoljavanje potrebna je interakcija više faktora.

Ove bolesti, odnosno poremećaji, mogu da se nasleđuju. Međutim, reč je prenošenju predispozicije za nastanak bolesti na potomstvo, što znači da ove bolesti nisu ispoljene odmah na rođenju. U ovom slučaju nasleđe je sekundarni etiološki faktor. Da bi se bolest ispoljila potrebno je sadejstvo drugih faktora, faktora životne sredine, loših životnih navika i slično. Ova oboljenja se ne prenose po Mendelovim zakonima nasleđivanja, kao što je to slučaj sa poremećajima kod kojih je genetika primarni etiološki faktor.

Gojaznost -Foto: depositphotos.com

Ove bolesti su u direktnom odnosu sa stepenom srodstva. Njihvo javljanje u porodici je znatno češće nego u odnosu na pojavu u opštoj populaciji.

Poligenske bolesti grupa oboljenja u koje spadaju hipertenzija, koronarna bolest srca, multipla skleroza, sklonost razvoju malgniteta, dijabetes tip I i II, neplodnost, gojaznost, ateroskleroza, astma. Za sada nisu precizno definisani faktori rizika za ispoljavanje ovih poremećaja, ali se zna da bitnu ulogu igraju stres, pušenje, smanjena fizička aktivnost, nezdrava ishrana. Multifaktorske bolesti su i grupa hereditarnih bolesti, pored hromozomopatija i genopatija.

Primarni etiološki faktor u ovom slučaju nije sasvim poznat, a na sekundarne faktore čovek može da deluje svesno i spreči nastanak bolesti. Ove bolesti su u direktnom odnosu sa stepenom srodstva. Njihvo javljanje u porodici je znatno češće nego u odnosu na pojavu u opštoj populaciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.